1. Hjem
  2. Nyheter
  3. Veldig interessant temakveld med historiker Sturla Ellingvåg 27.11 – over siste 12000 år

Veldig interessant temakveld med historiker Sturla Ellingvåg 27.11 – over siste 12000 år

Sturla i aksjon under og etter – utrolig mange perspektiver i en Europeisk setting, mye kunnskap og grunnlag for refleksjon – 50 møtte fram. Noen små smakebiter, uten ytterligere utdyping og sammenheng her:
a

Meny

Logo for Femundsmarka nasjonalpark

Kontakt oss

Langsua nasjonalpark
Knutepunkt Langsua
Vestringsvegen 4, Segalstad bru
2651 Østre Gausdal
E: morten.liebe@statsforvalteren.no
E: ulf.ullring@statsforvalteren.no
Tlf. +47 416 77 672 / 481 97 979
Postmottak: sfinpost@statsforvalteren.no

M

Meny

Sturla i aksjon under og etter – utrolig mange perspektiver i en Europeisk setting, mye kunnskap og grunnlag for refleksjon – 50 møtte fram.

Noen små smakebiter, uten ytterligere utdyping og sammenheng her:

  • Du og jeg og resten av Skandinavia er formet av klima og geografi hvilket betyr at vi innehar verdier i form av samarbeid – deling – tilpasning —– i bunnen ligger naturen med vår sanking, fiske og jakt — verdier å ta med oss i framtida…..
  • Vikingtiden startet i bronsealderen – for omlag 3200 år siden, som kjennetegnes med økt mobilitet og handel over landegrenser! Vekst i samfunnet.
  • Nordmennene i vikingtiden hadde de samme genene som steinalderfolket.
  • I jernalderen (ca. 500 f.Kr.–1030 e.Kr.) blir det virkelig spennende sett fra et Innlandsperspektiv. Jernproduksjon som eksportvare – stort omfang. Vi venter bare på å kunne spore opphavet til alt utstyret brukt rundt om i Europa – kom dette fra Øystre Slidre og Gausdal osv.?
  • Var elvene de sentrale transportårene i denne sammenhengen og hvem organiserte produksjonen av jernet og hvem kontrollerte elvene?