1. Hjem
  2. Nyheter
  3. Bevergnag observert i Langsua

Bevergnag observert i Langsua

Hurra! Beveren har kommet til Langsua nasjonalpark. I alle fall på besøk og i alle fall i et grenseområde. Så får vi se om den slår seg ned for godt. Nå ønsker vi at alle som kommer over bevergnag eller ser bever i Langsuas verneområder sier i fra til oss. Bever er en nøkkelart i […]
a

Meny

Logo for Femundsmarka nasjonalpark

Kontakt oss

Langsua nasjonalpark
Knutepunkt Langsua
Vestringsvegen 4, Segalstad bru
2651 Østre Gausdal
E: morten.liebe@statsforvalteren.no
E: ulf.ullring@statsforvalteren.no
Tlf. +47 416 77 672 / 481 97 979
Postmottak: sfinpost@statsforvalteren.no

M

Meny

Hurra! Beveren har kommet til Langsua nasjonalpark. I alle fall på besøk og i alle fall i et grenseområde. Så får vi se om den slår seg ned for godt. Nå ønsker vi at alle som kommer over bevergnag eller ser bever i Langsuas verneområder sier i fra til oss.

Bever er en nøkkelart i norsk natur, som vitaliserer økosystemet den flytter inn i og bedrer livsvilkårene for annet biologisk mangfold der, ikke minst for våtmarksfugl, fisk og andre akvatiske organismer. Bever har vært en del av Langsuaområdets natur i tusenvis av år, men ble borte for 2-300 år siden på grunn av fangst eller annen menneskelig virksomhet.

Beveren ble totalfredet i Norge allerede fra og med 1846 og i en periode på noen år framover,den ble reddet. Kanskje var det bare 100 indivder som overlevde i Norge, helt i sør i Agder. Mens Sverige og Finland mistet alle og arten døde ut. De eldste bein fra Dokkfløy- utgravningene i steinalderbosettingene er bever.

Et stykke fra selve Langsua finnes den ved Dokka, nederst i Etnedal, i Gausa, i Saksumdalen, på Vingromsåsen og i Slangen. Hvilken «vei» valgte den inn?